Ceai de isop

2,90 lei

Isopul face parte din familia Lamiaceae, fiind o plantă erbacee, perenă, heliofilă, rezistentă la ger şi la secetă, cu frunze liniar-lanceolate şi flori violacee. Originară din zone care se întind din estul Mării Mediterane şi până în Asia Centrală, a fost introdusă în America cu aproximativ 100 de ani în urmă. Este o plantă cu o aromă proaspătă, înviorătoare, folosită de mii de ani în terapie, fiind pomenită şi în Biblie, în psalmii lui David, făcând parte dintre plantele considerate sfinte. Se mai numeşte cimbru cel bun, cimbru de grădină, culecel bun, etc.

Acţiune farmacologică: Datorită componentelor din uleiul volatil, diosminei şi hisopinei, are acţiune expectorantă şi antiseptică; marubiina şi taninurile au acţiune tonic-amară şi uşor astringentă. Se utilizează în afecţiuni ale aparatului respirator, în special în bronşite cronice şi astm bronsic. Mai rar se întrebuinţează ca cicatrizant.

Infuzia: Se pune 1 linguriţă din partea aeriană a plantei la o cană de apă clocotită şi se opăreşte, acoperindu-se ulterior vasul cu un capac.

Infuzie concentrată – 1 lingură la 100ml de apă. Maceratul la rece: -se pune o linguriţă de plantă mărunţită într-un pahar de apă şi se lasă la temperatura camerei, să macereze de seara şi până dimineaţa, când se filtrează.

Ingrediente: – Herba Hyssopi – se folosesc numai părţile aeriene. Planta are miros plăcut şi gust aromatic datorită uleiului volatil pe care îl conţine.

Producator

Cantitate

Origine